Целта на Йога е пределно ясна, но повечето хора предпочитат да я усложнят и завоалират, за да имат оправдание да не се стремят към нея. Обвивайки йогата в мистерия и неяснота, лесно може да изберем да се задоволяваме само с нещо, което ни е приятно и да се правим, че “другото” го няма или, че не сме готови за него.

Тъй като решително сме зачеркнали духовните “авторитети”, ние реално няма от къде да черпим истинско познание и съответно практиката ни е изпълнена със съмнения и поради тази причина сме доволни да се фокусираме върху физическата част, защото там нещата са “ясни”.

Поради тази причина сред хората битува мнението, че за да се обърне човек към “духовната” част на йога, първо трябва 2-3 живота да прави гимнастика и след това евентуално да се насочи към финото.

Това разбира се не е вярно, защото както има физически упражнения за начинаещи и напреднали, така има дихателни и медитативни упражнения за начинаещи и напреднали, и е важно от самото начало на практиката да се започне с тях.

Много колеги ще кажат: “Да, но хората не са готови за медитация.” Съгласен съм, но как ще станат готови, ако не се подготвят за нея? Разбира се, преди умът да стане неподвижен като пламък на свещ в безветрена стая, трябва много труд да се положи, но това не е причина медитацията да се оставя за накрая и да се чака хората да “узреят” за нея. Преподавателите на йога е добре да я представят като съществен елемент от йога практиката още от самото начало, за да имат представа хората в залата къде са попаднали и защо са там, а не след 5 години “редовна” практика все още да си мислят, че йогата е модерна форма на гимнастика 🙂

Целта на Йога е ясна:

  1. Чрез тялото да се осъзнаят сетивата, емоциите и ума.
  2. Чрез ума да се осъзнае интелекта.
  3. Чрез интелекта да се осъзнае душата.
  4. Чрез душата да се осъзнае Божественото.

Първото се постига чрез Хатха Йога. Второто и третото се постигат чрез медитация, дишане и мантри. Четвъртото, чрез “служене”. Нито един от тези етапи не е лесен. Даже са си много трудни, но това е реалността на йога. Може да отнеме години, даже животи за постигане, но е важно от самото начало да се знае защо се полагат усилия.

За разлика от физическия свят, където първо се качваш на първия етаж, после на втория и т. н. в духовното измерение всички “етажи” се изкачват едновременно 🙂 Пълноценната практика включва физически, дихателни и медитативни техники, плюс мантра (молитва) и осъзнаване на служенето на определен висш принцип (аспект от Божественото).

Автор: Мокша