1. Трябва да сме гъвкави, за да практикуваме Йога.

Основната цел на Йога е да ни направи осъзнати за нашата духовна природа, а не да подобрява гъвкавостта на тялото. Тялото от друга страна е проекция на ума и съответно ако искаме да подобрим умствената си “гъвкавост” е важно да подобрим и физическата.

За да се развиваме духовно гъвкавостта е второстепенна по значение. Основната предпоставка за успех е отдадеността.

 1. Всички йога преподаватели имат еднакво обучение.

Като цяло идеята за “обучение” в Йога, което може да бъде сведено до 200 или 500 часа е напълно погрешна. Йога се изучава цял живот и съответно няма как да се очаква всеки преподавател да има еднаква или дори сходна подготовка.

При все това има основни елементи от Йога, чието познаване е задължително за всеки преподавател по Йога. Такива елементи са: йога философията, различните дялове на йога, основните техники и методи в Йога (асани, бандхи, мудри, мантри, медитация, дихателни техники…)

 1. Йога е свързана само с физическите ни способности.

Категорично не! Физическата част е може би най-маловажната в Йога.

 1. Изпълнението на по-сложни пози е показателно за напредването ни в Йога.

Ако това беше вярно, акробатите в цирка биха били най-напредналите йоги 🙂 Напредването в Йога се определя от степента на интимна близост, която практикуващите имат с Божественото.

За да стане физическата практика духовна, трябва да посветим всяко движение на Божественото, а това трябва да започне от най-простите движения и няма конкретна връзка с връзването на тялото на “възел”.

 1. Йога автоматично ще ни направи щастливи.

Основен постулат в Йога е излизането от системата “харесвам” (рага) – “не харесвам” (двеша). Преследването на щастието е основна цел за западния човек, но това има малко общо с философията на Йога, където се говори за безусловното блаженство (наслада) – ананда, резултата от осъзнаването на душата с Божественото, а не за преходното състояние на щастие, определено от взаимодействието с материалния и сетивен свят.

 1. Йогата винаги носи вътрешен мир.

Йогата не е хапче за добро настроение, нито за справяне със стреса. Йогата е път към Божественото, а този път минава както през “светли”, така и през “мрачни” места. Често осъзнаването на невидимите (подсъзнателни) динамики, които обуславят нашето поведение не е “приятен” процес. Да осъзнаем страховете и желанията си, слабите и силните ни страни не гарантира добро преживяване. Това по-скоро е разтърсващ процес на личностно съзряване. Катарзис, който ни променя дълбоко и трайно, и само Милостта би ни дала сили да се справим с него.

 1. Трябва да сме млади, за да практикуваме Йога.

Колкото по-рано започнем процеса на духовно съзряване, толкова по-добре, но дори и в последните дни от живота ни да се посветим на Йога, пак бихме извлекли неоспорими ползи за този и за следващите ни животи.

 1. Йога е само за жени, но не и за мъже.

Стотици години Йога е била преобладаващо мъжка!!! В последните 20 години все повече жени започнаха да практикуват и създадоха нов “елегантен” и феминизиран облик на Йога, но тази вечна практика не е нито мъжка, нито женска. Тя е за всички, които се стремят към Божественото.

 1. Всички видове Йога са еднакви.

Крайната цел на всеки дял от Йога е една, но отделните подходи са коренно различни. Те се допълват, надграждат и преплитат. Понякога дори си противоречат, но както се казва в Риг Веда: Екам сад випра бахуда ваданти. Истината е една, но мъдрият говори за нея по различни начини.

 1. Йога идва от Хиндуизма и за да сме истински йоги, трябва да сме родени в Индия.

Йога е практическата част на всяка религия. Йога елементи могат да се открият във всяка една духовна школа по света. Историческият произход на думата “хинду” е географски и означава “тези, които живеят отвъд река Инд”.

Въпреки, че Йога хилядолетия е била съхранявана в границите на индийския субконтинент, тя е универсална и неподвластна на географията, етноса и пола.

 1. Йога е религия / Йога не е религия.

От една страна Йога е религия, защото има конкретни постулати, на които се осланя. Търси и предлага отговори на въпроси като Бог, душата, живота и връзката между тях.

От друга страна Йога не е религия в “западния” смисъл на думата, защото не се подчинява на същите правила. Няма ясна йерархия, унифицирана догма или пък стриктно “редактирана” книга.

Йога по-скоро е духовен път на развитие, а не средство за “спасение”.

 1. Йога и музика се допълват добре.

Колкото повече стимулираме сетивата, толкова повече се отдалечаваме от истинската Йога. Да си пускаме музика по време на практиката на Йога не е грешно, но да си мислим, че така си подобряваме практиката е грешно 🙂

Йога е път за отиване извън сетивата, а не са свръх стимулирането им.

 1. Онлайн Йога класовете са добра алтернатива.

Магията на Йога е в личния контакт между практикуващите и този, който споделя опита си с тях. Дори свещените книги са второстепенни спрямо директното общуване с реализиран учител.

Ако телефонната любов може да замени истинската, то тогава и онлайн класовете по Йога могат да заменят директната опитност 🙂

 1. Йога е само за вегани и вегетарианци.

Йога е постоянен процес на пречистване. За да започнем да се занимаваме с Йога не е нужно да сме вегетарианци, но със задълбочаването на практиката ни е много вероятно по естествен път да се откажем от месото. Тази промяна може да отнеме месеци и дори години, но е важно да сме готови за нея и без притеснение да се откажем от различните интоксиканти (месо, алкохол, цигари, наркотици..) когато усетим, че е дошъл моментът за това.

Автор: Мокша