Колко често ви се е случвало да участвате в разговор: О, колко много вида Йога има! Как да си избера? Виняса, Хатха, Аштанга, Ин, Ян 🙂 , Айенгар, Бикрам, Анусара, Кундалини, Акро, Аеро….

Това не са видове Йога, а търговски марки. Всички изброени са разновидности на Хатха Йога = гимнастиката в Йога. Това са просто стилове и представляват специфичен прочит наразлични техники за тялото, дишането, ума и сетивата. В съвремиетоЙога се асоциира с гимнастиката и от там идва объркването, че различните стилове са различни видове Йога.

Думата Йога означава връзка. Но между какво и какво? Отговорът е много лесен: между човек и Божественото. Съответно видовете Йога са различни концепцииза постигането на тази връзка, а гимнастиката е само еднаот тях.

Като една от шестте ортодоксални философски школи в Хиндуизма [другите са: Ниая = Логика; Вайшешика = Атомизъм; Самкиа = дуализъм, дефиниращ Пуруша (душата) и Пракрити (природата); Мимамса = ведически ритуали; Веданта = ведическа философия], Йога би трябвало да се асоциира с Медитацията (дхиана) и най-вече с Йога сутрите на Патанджали, което в съвременния свят е т.нар Раджа (Кралска) Йога, третираща различни медитативни техники и приемайки самаадхи (когнитивното сливане с обекта на медитация) за основополагащо. Интересно е да се отбележи, че Патанджали пръв въвежда термина “аштанга” (осемстепенен), но в сутрите си отделя само ЕДНО изречение на асаните!

Много преди Патанджали, в края на ведическата епоха, в Бхагавад Гита, Шри Кришна дава пределно ясни инструкции за основните подходи към Божественото.

Карма Йога – Пътят на действието означава да извършваме всяка дейност от живота си, без да сме привързани към резултата от нея и да посветим всяко действие на Божественото. По този начин човек постепенно “изгаря” кармата, която го държи в цикъла на преражданията и освободен от тази хватка, достига до Божественото.

Джнана Йога – Пътят на отречението означава да се откажем от всичкосветскои да се посветим изцяло на “съзерцанието”, докато спрем да се идентифицирамес тялото и ума, ипрозрем Божественото зад всеки един феномен във вселената.

Дхиана (Раджа) Йога – Пътят на медитацията, при който съсредоточаваме цялото си съзнание върху един обект (аспект на Божественото), докато се слеем с Него.

Бхакти Йога – Пътят на отдаването (служенето), при който във всеки един миг сме ангажирани смисъл, дума или действие вслужене на Божественото, докато започнем да Го виждаме винаги, навсякъде, във всичко и във всеки.

Паралелно на тези ВИДОВЕ Йога съществува Тантра, която има за цел да “пробуди” кундалини шакти (жизнената енергия), да я “изкачи” през различните чакри, когато не достигне до “короната”. При този процес на реализация хората преживяват различни опитности, като финалната е реализиране на Божественото.

Хатха Йога се оформя като отделна дисциплина много по-късно. Тук целта е чрез БАЛАНС на тялото, дишането, ума и сетивата да отидем отвъд тях и да се ПОДГОТВИМ за другите видове Йога.

Всяка една от тези пътеки е отделна вселена, сама по себе си и е достойна за няколко живота изследване.

Автор: Мокша