През последните години все повече се говори за Чакрите и колко важни са те. Картинки с тях могат да се видят в почти всяко йога студио. Заедно със симвоола Ом, те са се превърнали в най-разпознавемите йоза знаци. И все пак колкото по-разпространени стават те, толкова повече се размива разбирането за тях и най-вече начините за работа с тях.

Думата чакра буквално означава “колело” или кръг, но в контекста на йога е по-разбираемо ако се превеждат като водовъртеж / вортекс. Това са енегрийни завихряния, разположени на определени места в тялото и служат за контрол и регулация на енергийните потоци. Често в древните текстове се наричат “падми = лотуси”.

Чакрите не са част от физическото тяло, но въпреки това са определящи за неговата функция. Те осигуряват връзката между тялото и душата на човек. През тях се случва комуникацията между финната, духовна душа и материалното, грубо тяло. Всяка чакра от енергийната система има кореспондираща жлеза с вътрешна секреция и нервен сплит, намиращи се във физическото тяло.

Чакрите регулират жизнената ни сила и я насочват в правилна посока, но коя е тази правилна посока? Тяхната роля е да пречистват енергията ни и постепенно да я насочват “нагоре”, като това е свързано с вътрешно съзряване и реализация. Да се движим нагоре през чакрите означава да еволюираме духовно, или по-точно казано да се движим по пътя на нашата духовна предопределеност (дхарма).

Когато става дума за Дхарма, веднага трябва да се отбележи, че има два вида дхарма. Едната е нашата индивидуална предопределеност, свързана с този ни конкретен живот. Това са нашите отговорности към света и към хората около нас. Другата дхарма е изначалната ни духовна предопределеност, а именно стремежът на душата ни към Божественото и тя не се определя от конкретния ни живот.

Системата от чакри е чудесен пример за това, как макро космосът и микро космосът са свързани. Докато човек се придвижва през настоящия си живот, се движи и през вечността. Докато се справяме със ситуациите в ежедневието си, ние еволюираме духовно, дори и да не го разбираме.

За повечето хора чакрите са средство за подобряване на качеството на живот и това е съвсем вярно, но и доста непълно. Работата с чакрите не е просто балансиране на жизнените процеси. Това е духовно начинание, което в крайната си фаза ни дава директно познание за Божественото.

Да работим с чакрите не означава само да подобрим сексуалността и креативността си, да се почувстваме уверени и любящи, отворени към общуване и споделяне. Да работим с чакрите означава да наситим всеки аспект от нашата личност с Божествено осъзнаване.

Йога използва системата от чакри от векове и методите за работа с тях са изяснени много отдавна. Като цяло трябва да се разбере, че психологическата им трактовка е съвременно хрумване. В древните текстове чакрите са свързани предимно с основните градивни елементи на битието (земя, вода, огън, въздух, етер).

Съвременните хора работят основно с чакрите на абстрактно, психологичско ниво, докато древните техники ги адресират директно чрез различни пози, мантри, мудри и бандхи и най-вече чрез медитация и визуализация. По този начин, човек не само става по-добър, уверен и креативен, но се доближава и до собствената си реализация като духовна същност.

Автор: Мокша