Всеки от нас има различна представа за почивка – някои предпочитат да се излежават на плажа по цял ден, други искат да разгледат местните забележителности и да се запознаят с чужда култура, трети почиват чрез спорт и редовно движение. Какъвто и да е мечтаният от вас отдих, със сигурност сте чували за нашумелите през последните години йога ритрийти. И ако сте се чудили какво точно е ритрийт и дали си струва да се посети, днешната ни статия е за вас!

Преди да ви споделим за ползите от подобен тип почивка, ще разясним какво точно е ритрийт. Йога ритрийт най-просто казано е йога ваканция, която има варираща продължителност (от 2 до 10 нощувки), може да се проведе в страната или в чужбина и обикновено имам някаква тематика и цел.

Защо ние предпочитаме думата ритрийт пред ваканция? Защото ритрийт обобщава по-добре концепцията на подобно събитие. Retreat (от английски) означава уединявам се, усамотявам се. Именно такъв е ефектът на добрия ритрийт – едно дълбоко вътрешно (съпътствано и с външно) оттегляне от ежедневието, рутината, задачите и отговорностите. Такъв тип почивка ни дава възможност да общуваме по-пълноценно със себе си и останалите и да пуснем всичко, което вече не ни служи в защитена обстановка сред хора, на които можем да се доверим.

Ако трябва да обобщим какво отличава ритрийта от всички останали методи за почивка, бихме казали, че това е целенасочената работа върху определена житейска тема (женственост, връзки, Мисия, осъзнатост и т.н.), съчетана с подходящи практики и техники, пълноценна почивка и приятно прекарване в добра компания. Ползите от такъв тип осъзнат отдих са много, но днес ще ви представим 5 от тях, които ние намираме за особено важни и интересни.

  1. Разшири представите си за възможно и невъзможно

13256385_10154338585412494_8588224942421581057_nЛюбим момент за нас е, когато на ритрийт дойде човек, който никога не е практикувал йога и открие, че всъщност е много по-гъвкав и силен, отколкото е смятал. А когато някой за първи път успее да направи асана, върху която е работил месеци наред, това е повод за празненство! Ритрийтите разширяват съзнанието ни, защото ни показват, че тялото ни може много повече от нашите представи. Всеки може да практикува йога, независимо дали практиката ще е 10 мин или 3 часа. И познайте какво? Всички се чувстваме прекрасно през цялото време, защото телата ни са получили нужното движение.

  1. Храненето е радост

1476357_633390350067646_1963213430_nСпомняте ли си кога за последен път се насладихте истински на храната си? Кога за последно благодарихте за ястието, което хапвате? Кога за последно изпитахте наслада от всяка хапка? Отношението на съвременния човек към храната е изключително деструктивно – както за самия него, така и за планетата като цяло. Ядем на крак, в движение, за 15 минути, каквото ни падне. Не обръщаме внимание на сигналите на тялото. Често го тъпчем с храна, от която то няма нужда и така изтощаваме ценни ресурси. Ритрийтът е прекрасен начин да си спомним, че храненето е ритуал – момент на пълна отдаденст и служба към тялото. Момент на споделена радост и общуване. А храната – тя не е просто необходимост, тя изгражда телата ни, променя химията на организма и може да диктува поведението ни. Ето защо в Тринити предлагаме ястия, изготвени по програма на майстор-готвач и приготвени с много любов – защото вярваме, че храненето е радост!

  1. Никога не е късно за нови приятелства

13332814_10154350877912494_7773887570360562374_nИстинска радост е да наблюдаваме как по време на ритрийт се създават нови приятелства. Защитената среда, в която няма осъждане и критика помага на всеки участник да изрази себе си и да сподели неща, които често са премълчавани с години. Готовността ни да бъдем уязвими и откровени отваря нов път пред нас и помага да разберем, че никой не е съвършен и точно това е прекрасното! Когато сме честни и отворени, позволяваме на нови хора да влязат в живота ни и да внесат свежест с присъствието си. И понякога тези хора остават нашите приятели за дълги години!

  1. Чиста планинска прана

13244682_1080590332014310_1357501602364467438_nСпомняте ли си кога за последно откъснахте домат от клончето? Кога си набрахте полски цветя по изгрев и гледахте заснежените върхове на балкана? Природата е ключов участник във всеки ритрийт. Тя е фонът, който позволява на събитията да се разгърнат. Тя е наш вдъхновител и лечител. Понякога една разходка сред свежия планински въздух има по-благотворен ефект от всяка практика. Ние разбираме това и никога не се сърдим на нашите гости, когато предпочетат гората пред йога залата.

  1. Намали темпото, остави багажа

11227578_863363393737006_2991812148063770926_nРитимът на живота ни е по-бърз, отколкото на всяко друго поколение преди нас. И в бързината си пропускаме много неща – възможности, шансове, малки моменти на радост. Всеки път, когато сме на ритрийт, времето сякаш намаля своя ход и изведнъж започваме да виждаме. Че розите са разцъфтели, че птичките отново пеят, че онази врата, която смятахме за затворена – всъщност не е. Това забавяне ни помага да оставим багажите, които в ежедневието си дори не усещаме, че носим. По време на ритрийт се освобождаваме от страха, гнева, тревогата, стреса и всичко останало, което ни дърпа назад. Правим един своебразен емоционален, ментален (а понякога и телесен) детокс, който често води до трайни промени в живота ни. Ритрийтите ни помагат да се разгърнем и да се върнем към онова място в нас, което винаги е спокойни и има всички отговори. А всеки от нас заслужава това!

Ако статията ви е харесала, споделете я с вашите приятели и разгледайте бъдещите ни ритрийти тук.

Намасте