Ом – звукът на вселената, изначалната вибрация, от която всичко произлиза. Красив символ и още по-красив напев, който често ще чуете в началото и в края на всяка йога практика. Днес решихме да ви разкрием мистерията на Ом и да ви покажем какво в действителност символизира неговото изобразяване.

Преди началото Браман (абсолютната реалност) е бил един – недуален. В това състояние той решил, че иска да опознае себе си и да стане много. Неговото желание предизвикало мощна вселенска вибрация, която преминала в звук – звукът ОМ. И така тази сричка поставила началото на вселената такава, каквато я познаваме.

Когато пеем Ом ние започваме да резонираме с вселенския звук и се свързваме с всичко, което ни заобикаля на едно по-високо ниво. Ом е наричан още и Пранава – този, който поддържва живота и е в основата на прана и дъха. Ом или Аум символизира също и четирите състояния на съзнанието.

А е символ на будното съзнание. Когато сме будни, ние оперираме през сетивата си и погледът ни е насочен навън – към заобикалящата ни действителност. Това е първото състояние на съзнанието.

У е символ на състоянието на сън. Когато спим тялото остава неподвижно, а погледът е насочен навътре. Тогава се свързваме с активното си подсъзнавано. Това е второто състояние на съзнанието.

М е символ на дълбокия сън (без сънуване). Това е едно особено състояние, при което имаме възможност да се свържем с най-тъмните кътчета на подсъзнанието си и да видим онова, което иначе не бихме могли. Това е третото състояние на съзнанието.

И накрая идвата тишинататурия. Състоянието на пълно свързване и отпускане, на тотално блаженство. Това е четвъртото състояние на съзнанието, за което не може да се говори – то трябва да се преживее.

АУМ

Когато пеем ОМ, ние

  • Се освобождаваме от дневните си мисли и тревоги и отваряме пространството за чистата вселенска вибрация да нахлуе в съзнанието и телата ни
  • Се освобождаваме от страховете, депресията и притеснението
  • Засилваме гърлената си чакра, стимулираме работата с гласа и се учим да се изразяваме по възможно най-добрия начин

Ом е нашето превозно средство, връзката ни с духовното, със света, където материалното не съществува и всичко е вибрация. Ом е нашата забравена същност, която ни зове към онова, което лежи отвъд будното състояние, съня и сънуването. Ом е тишината в нас, която търпеливо чака да се върнем към нея. Когато пеем Ом ние си позволяваме да бъдем и оставяме правенето за после. Ом е нашата почивка, нашето рожденно право да Сме.

Нека всеки наш ден е Радост и Мир.